Historische vliegtuigen boven Rijswijk bij herdenking Slag om Ypenburg

Het is vandaag, 10 mei 2017, precies 77 jaar geleden dat de weliswaar verraste Nederlandse soldaten Duitse parachutisten versloegen die op en rond vliegveld Ypenburg landden. De Duitsers wilden Den Haag veroveren om de koningin gevangen te nemen en zo Nederland tot de overgave te dwingen. Dit plan mislukte door het hevige verzet van de Nederlandse soldaten.
De Nederlandse troepen, minder goed bewapend dan de Duitsers, leverden een verbitterde en felle strijd. Uiteindelijk lukte het de aanval af te slaan en Ypenburg te behouden. Het werd een van de grootste slagen van de Nederlandse strijdkrachten. Maar nog belangrijker was dat de slag militair gewonnen werd. Zowel aan Nederlandse als aan Duitse zijde werden veel verliezen geleden.

De Duitse legerleiding rekende op capitulatie van Nederland binnen een dag na aanvang van de aanval. Hitler had opdracht gegeven de Koningin met alle egards te behandelen en de commandant van de operatie, generaal Graf von Sponeck die hiermee belast was, had naar zeggen, zelfs een bos bloemen meegebracht.

Zie ook: Burgemeester Bezuijen legt krans bij herdenking Ypenburg