Het blijft voorlopig regelmatig donker is Rijswijk

“Tientallen jaren achterstallig onderhoud los je niet in een jaar op”, aldus wethouder Armand van de Laar gisterenavond in de raadsvergadering. Hij zei dit naar aanleiding van opmerkingen van raadsleden over donkere straten. Voor de komende jaren heeft hij een aanzienlijk bedrag van €700.000 per jaar vrij gemaakt om kabels in de oudste delen van Rijswijk te vervangen.

Jaren roofbouw gepleegd op openbare verlichting
Simpel gezegd heeft Rijswijk de afgelopen decennia roofbouw gepleegd op de openbare verlichting. “Je weet dat een kabel niet langer meegaat dan 50 jaar, als je niet zorgt voor tijdige vervanging, kom je een keer in de problemen”, legde hij uit. En die problemen hebben we nu. Dit huidige college zet in op een gedegen inhaalslag.

Kasten en kabels vervangen
Van de oude 120 schakelkasten zijn er al 106 vervangen. Rijswijk heeft ongeveer 300 km aan oude en slechte kabels. De hele vervanging is een omvangrijk project dat zeker meer dan tien jaar gaat duren. Allereerst worden de oudste delen vervangen, ook bij een herinrichting van een straat worden de kabels direct meegenomen. Een extra krediet van € 350.000 per jaar voor 7 km extra per jaar voor 2019 is gevraagd in de begroting om de achterstanden in te gaan halen.