De Hartige Samaritaan nu ’n idee, straks ’n restaurant

(bron: AD/HC, Maaike Kraaijeveld) In Utrecht is het al een succes: een vluchtelingenrestaurant dat asielzoekers en Nederlanders verbindt. Rijswijk is op zoek naar vrijwilligers om zo’n restaurant op te zetten. Eigenlijk is alleen het idee voor een vluchtelingenrestaurant er nog maar in Rijswijk. En o ja, ook de naam is er: De Hartige Samaritaan.

Lange Kleiweg
Je moet ergens beginnen, weten ze bij het Vrijwilligerscentrum uit ervaring. Daarom zijn er ‘vacatures’ voor mensen die juridisch onderlegd zijn en willen helpen bij het opzetten van zo’n restaurant waarin de vluchtelingen in het asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg en Rijswijkers met elkaar in contact kunnen komen. Ook moet er nog een pand worden gezocht, waarin het restaurant kan worden gevestigd. Het Vrijwilligerscentrum zoekt daarvoor iemand die thuis is in de wereld van vastgoed om zo’n pop-up onderneming te beginnen en die ook van alles weet over het opknappen en gereedmaken van een restaurant.

Het idee is niet nieuw. Sterker, in Utrecht hebben ze al hele goede ervaringen met zo’n restaurant. Het heet Syr en is ontstaan met crowdfunding. Meer dan 500 investeerders hebben een bijdrage geleverd en afgelopen juni ging het restaurant open in de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Volgens de initiatiefnemers waren er op CrowdAboutNow nooit eerder in zo’n korte tijd zoveel investeerders.

Debatten
In het restaurant werken vluchtelingen, met name Syriërs, samen met Nederlandse ‘collega’s’. Gasten maken deel uit van de verbinding die daardoor ontstaat met de nieuwkomers in Nederland.

In Utrecht blijft het niet alleen bij eten. Er is een uitgebreid cultureel programma bij gekomen, een expositieruimte en mogelijkheden voor workshops en debatten.

Foto: Drukte bij de opening van restaurant Syr in Utrecht, in juni dit jaar. © Restaurant Syr