Grootste hellende groendak van Europa in Rijswijk

Op het dak van ‘De Ottoburg’, een oud schoolgebouw uit 1912, ligt nu een groendak met een lengte van maar liefst 120 meter. De omvang van het project in combinatie met de steilheid van het dak is uniek voor Nederland en Europa. Het resultaat van de dakrenovatie mag er zijn: de honderdjarige ziet er weer uit als nieuw én is met haar duurzame groendak helemaal klaar voor de toekomst.

Sedummatten voor sterk hellende daken
De ‘groene deken’ op het dak van De Ottoburg bestrijkt maar liefst 2.000 vierkante meter. Voor de vegetatie is gebruik gemaakt van Sempergreen Sedummixmatten type T. Dit type vegetatiemat bestaat uit 10 tot 12 verschillende soorten Sedum, die tijdens de lente en zomer een prachtige kleurenpracht tentoonspreiden. De Sedummat heeft een verstevigde drager die ervoor zorgt dat de mat op zijn plek blijft; een ideale oplossing voor sterk hellende daken. Het dak van het historische pand De Ottoburg heeft een hellingshoek van 40 graden, waarmee het een flinke uitdaging vormde om de vegetatiematten te plaatsen. Al ‘abseilend’ gingen de installateurs van boven naar beneden, terwijl de matten zorgvuldig uitgerold werden.

Voordelen van groene daken in de stad
Wethouders Marloes Borsboom (duurzaamheid) en René van Hemert (gemeentelijke accommodaties) brachten maandag 16 april een werkbezoek aan De Ottoburg en hielpen bij het aanbrengen van een Sedummixmat op het dak. Wethouder Borsboom laat weten dat een groendak veel voordelen oplevert voor Rijswijk: “Een groendak zorgt voor betere warmtewering en isolatie, de levensduur van het dak wordt verhoogd en het draagt bij aan de biodiversiteit.” De renovatiewerkzaamheden aan het dak worden medio juni 2018 afgerond.

Bron: Sempergreengroup