Groen Links gaat markt op voor schone lucht

Iedere Rijswijker heeft recht op schone lucht. Daarom is GroenLinks een petitie gestart waarin zij de gemeente vraagt meer maatregelen te nemen tegen de slechte luchtkwaliteit in Rijswijk. Op zaterdag 16 september tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers van de Rijswijkse markt de petitie te tekenen.

Vorig jaar bleek Rijswijk, na Rotterdam, de gemeente met de slechtste luchtkwaliteit van Nederland. Luchtvervuiling is ongezond en veroorzaakt ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Het staat in de top 3 van veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland, samen met roken en overgewicht. Vooral kinderen en oudere mensen zijn gevoelig voor luchtvervuiling. Afgelopen week oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse staat snel meer moet doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren.

GroenLinks is blij met de uitspraak en wil dat ook de gemeente snel meer maatregelen neemt voor gezonde lucht. “Als we niets doen, heeft Rijswijk straks de allerslechtste luchtkwaliteit van Nederland”, vertelt GroenLinks fractievoorzitter Marieke Alberts. “De gemeente Rotterdam is namelijk al begonnen met het uitbreiden van de milieuzone en heeft zichzelf concrete doelen gesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat is niet iets vrijblijvends; de kwaliteit van de lucht heeft invloed op de gezondheid en levensverwachting van mensen. Iedere Rijswijker heeft recht op schone lucht.”