Godfried Bomansschool houdt Slag bij Ypenburg levendig

De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Godfried Bomansschool legden samen met burgemeester Michel Bezuijen op donderdag een krans en bloemen bij het monument ter herdenking van de Slag om Ypenburg op de begraafplaats in Oud Rijswijk. Ook droegen zij gedichten voor en zongen het eerste couplet van het Wilhelmus.

Hiermee wordt een belangrijke gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog – bijna 80 jaar geleden – levend gehouden. Met de verovering van het vliegveld wilden de Duitsers koningin Wilhelmina gevangen nemen. Verrast door de aanval vochten de Hollandse soldaten tegen een overmacht en wisten na een lange strijd het vliegveld zelfs te heroveren. Hierdoor ging het plan van de vijand niet door en kon de koningin en regering later naar Engeland uitwijken.

De Bomansschool adopteerde drie jaar geleden het oorlogsmonument in het kader van ‘Adopteer een Monument”. De kinderen hebben de afgelopen weken in de klas met dit project veer geleerd over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.