[VIDEO] Gemeenteraad kiest voor voortzetting bouw Huis van de Stad

Het werd geen unaniem besluit, maar een meerderheid van de raad heeft besloten om door te gaan met de bouw van het Huis van de Stad kan doorgaan. De renovatie van het voormalige stadhuisgebouw aan de Generaal Spoorlaan liep dit voorjaar vertraging op door de vondst van asbest. De bouwwerkzaamheden lopen daardoor uit met oplopende kosten als gevolg. Over de aanvullende kosten heeft de gemeenteraad dinsdagavond gesproken. De gemeenteraad heeft nu besloten om een extra investeringskrediet beschikbaar te stellen om de realisatie van het Huis van de Stad te kunnen voltooien.

VVD stemde tegen
Coen Sleddering van de VVD: “Wij zijn voor het direct stoppen van het project Huis van de Stad omdat wij geloven dat deze renovatie duurder is dan blijven op huidige plek. Er komen nog meer tegenvallers dat is gebruikelijk bij dit soort projecten. Ook de kosten voor een parkeergarage die Beter voor Rijswijk wil moeten meegenomen worden.” De fractievoorzitter van de VVD verwacht ook dat de tweede fase flink duurder gaat worden. “Na sloop komen opbrengsten van verkoop locaties stadhuis en trias naar gemeente toe. Er wordt niet gesjoemeld met cijfers maar wel niet goed en te positief gerekend.”

Beter voor Rijswijk wil toch echt een parkeergarage
Ondanks de tegenslag blijft het Huis van de Stad 300.000 per jaar voordeliger dan Hoogvoorde. “Beter voor Rijswijk heeft altijd een punt gemaakt voor de komst van een parkeergarage. Gemeente, Schouwburg, Trias en Bieb krijgen veel bezoek. Die moeten niet in de wijk Te Werve belanden. De kosten kunnen worden opgevangen door te lenen of gebruik te maken van een deel van de Eneco miljoenen. Na een uur vrij parkeren is het niet raar om een bijdrage te vragen aan de bezoekers. De investering verdient zich zo op termijn terug”, aldus fractievoorzitter Ed Braam.

Verhuizen financieel voordeliger
Stoppen met het project zou betekenen dat de gemeentelijke organisatie op de huidige locatie Hoogvoorde blijft en dat de toekomstige bewoners van het Huis van de Stad, de Bibliotheek, Trias en Welzijn Rijswijk ook op hun oude locaties blijven. Het college heeft de kosten voor doorgaan met het project afgezet tegen de kosten voor stoppen. De conclusie is dat het ook met deze extra kosten nog steeds financieel voordeliger is om terug te verhuizen naar de Generaal Spoorlaan.

Verstandig besluit
Wethouder Björn Lugthart noemt het een verstandig besluit. “Doorgaan met de ontwikkeling van het Huis van de Stad is zowel op inhoud als op financieel gebied vele malen gunstiger dan stoppen met het project. Voor aanvang van het project in 2015 hebben we een business case gemaakt waarbij we hebben gekeken wat financieel het meest voordelig was: blijven in het huidige gebouw Hoogvoorde aan het Bogaardplein of terugverhuizen naar het voormalige stadhuisgebouw aan de Generaal Spoorlaan. Het verschil tussen verhuizen of blijven bedroeg circa 21 miljoen euro in het voordeel van het Huis van de Stad. Dat is circa 350.000 euro op jaarbasis. Ook met deze tegenvaller is het doorzetten van de ontwikkeling van het Huis van de Stad dus nog altijd voordeliger.”

Ook stemmen tegen van de PvdA
Andy Kooy van de PvdA: “Wij zijn nog steeds een voorstander voor de synergie die het Huis van de Stad kan bieden. Wij waren echter wel tegen dit voorstel omdat wij vinden dat het voorstel volgens ons financieel- technisch niet juist is. 4 miljoen extra uitgeven aan asbestkosten levert geen gebouw op dat 4 miljoen meer waard is. Ten tweede hameren we op goede directievoering en risicomanagement waarbij tot nu ook kritische noten te plaatsen waren. Dit is nodig om kosten niet te laten exploderen en hier kregen we nog onvoldoende onderbouwing voor. Vanaf nu moeten we strak voorwaarts.”

Kloppend hart
Wethouder Lugthart noemt het oude stadhuis een kloppend hart. “De maatschappelijke toegevoegde waarde van het Huis van de Stad voor de Rijswijkse inwoners is groot Veel Rijswijkers hebben er dierbare herinneringen aan. Regelmatig word ik aangesproken door mensen met de vraag wanneer we weer terugkeren naar deze iconische plek. Het Huis van de Stad moet weer het kloppend hart van de stad worden, kortom een stadhuis dat Rijswijk verdient!”

Nieuwe bewoners Huis van de Stad blij
Behalve voor het gemeentebestuur was het ook voor de toekomstige bewoners van het Huis van de Stad: de Bibliotheek, Trias en Welzijn Rijswijk, een spannende periode. Ook voor hen was het onzeker of de plannen voor hun toekomstige huisvesting in het Huis van de Stad door konden gaan. Patty Jacobs, directeur van Trias, is blij dat de kogel door de kerk is en dat de realisatie van het Huis van de Stad nu niet meer op zich laat wachten. “Vanaf morgen bereidt Trias de programmering voor om al ver voor de opening van het Huis van de Stad alle Rijswijkers te verrassen met prachtige presentaties!”

Vervolg
De afgelopen maanden is asbest gesaneerd en waar het kon doorgegaan met de renovatie. De planning is dat de eerste fase van de renovatie in het voorjaar van 2022 is afgerond. Dan is de beneden verdieping voltooid en zullen de Bibliotheek, Trias en Welzijn Rijswijk hun intrek nemen. Er wordt nu voorbereid voor de tweede fase. Dan worden de bovenste verdiepingen gereed gemaakt voor de inhuizing van de gemeentelijke organisatie. Dit zal rond de zomer van 2022 gereed zijn.