Gemeente stopt met handtekeningen zetten onder brief

Altijd werden alle brieven en documenten van de gemeente Rijswijk met de hand ondertekend. Hiermee geeft de gemeente de garantie dat de brief op z’n minst gezien is door degene die verantwoordelijk is voor het onderwerp in de brief of het besluit. Zulke brieven en documenten hebben ‘bewijswaarde’. De meeste ondertekende brieven zijn gemandateerd. Dat betekent dat de ambtenaar die de handtekening zet, dit mag doen namens het college van burgemeester en wethouders (B&W).

Vanaf april 2017 staat niet meer onder alle brieven van de gemeente een handtekening. Onder sommige brieven die u ontvangt, staat in plaats van een ondertekening een disclaimer.

Het is wettelijk gezien niet nodig om een handtekening te zetten op de gemandateerde brieven, en de besluiten en correspondentie die B&W niet hoeft te ondertekenen. Daarom worden sommige brieven en besluiten vanaf april digitaal aangemaakt en krijgen ze een disclaimer in plaats van een handtekening. Dit scheelt ongeveer 50.000 handtekeningen per jaar!