Gemeente Rijswijk uit zorg over culturele sector

De coronacrisis brengt enorme schade toe aan de culturele sector, ook in Rijswijk. Daarom hebben veertien Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder Rijswijk, een brandbrief gestuurd naar de Provincie Zuid-Holland. Met deze brief ondersteunen de gemeenten de theaters en schouwburgen die al eerder een brandbrief naar de provincie stuurden.

Kaalslag moet voorkomen worden
​De Rijswijkse wethouder cultuur, Johanna Besteman: “Er is steun nodig om te voorkomen dat er een grote kaalslag komt in het culturele landschap van Zuid-Holland. We willen in gesprek met de provincie om te onderzoeken wat zij daarin kan betekenen. Juist het culturele aanbod, zoals theaters en culturele instellingen, maakt een gemeente aantrekkelijk als woonplaats, vestigingsplaats voor bedrijven en bestemming voor toeristen. En dan denken we niet alleen aan de directe werkgelegenheid in de sector zelf, maar nadrukkelijk ook aan de effecten op de werkgelegenheid in onder meer de horeca en detailhandel. Genoeg redenen om op te komen voor de belangen van de culturele sector.”

Investering moet blijven lonen
Wethouder Besteman noemt het uitblijven van de normale publieksactiviteiten een grote tegenslag. Mede ook omdat de gemeenten flink geïnvesteerd heeft in de gebouwen. De culturele instellingen hebben aan hun kant geïnvesteerd in vergroten van publieksbereik en commerciële activiteiten. “Wij zien gelukkig ook in Rijswijk vele initiatieven om toch nog met activiteiten hun publiek te bereiken en in contact te laten komen met cultuur. Tegelijkertijd is duidelijk dat deze activiteiten geen structurele oplossing bieden”, aldus de wethouder.

Regionale culturele infrastructuur overeind houden
Het doel van de brief is om de regionale culturele instellingen overeind te houden, zowel nu als in de toekomst. De provincies hebben ondertussen aangegeven dat ze regionaal met gemeenten in gesprek willen gaan om te kijken waar steun nodig is.