Gemeente moet scholen helpen met plaatsen zonnepanelen

GroenLinks en Beter voor Rijswijk roepen het gemeentebestuur op om scholen te helpen zonnepanelen te plaatsen op hun daken, om ervoor te zorgen dat er meer schone stroom in Rijswijk wordt opgewekt. Dit naar aanleiding van Stichting Schooldakrevolutie die in 2020 de helft van alle scholen in Nederland wil voorzien van zonnepanelen. Rijswijk telt 19 lagere en middelbare scholen, die samen goed zijn voor heel veel vierkante meters leeg dak. Rijswijkse scholen laten nu veel kansen liggen.

Ongebruikte meters voor zonnestroom
Romke Jan de Vries (GroenLinks) en Arno van den Berg (Beter voor Rijswijk) willen dat scholen deze ongebruikte meters benutten voor het opwekken van zonnestroom. ‘Zo wekken ze niet alleen een grote hoeveelheid schone stroom op, maar besparen de scholen tegelijkertijd flink op hun energierekening’, vertellen de twee initiatiefnemers. ‘Dat betekent dat er meer geld over is voor het onderwijs.’ Ook denken zij dat het scholen stimuleert om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid in het onderwijs.

Samenwerken met Stichting SchooldakrevolutieOmdat het voor scholen vaak lastig is een dergelijke investering te doen en de schooldirecteuren niet de tijd hebben voor de bijbehorende papierwinkel, hebben De Vries en Van den Berg vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Ze hopen dat de gemeente gaat samenwerken met Stichting Schooldakrevolutie, om het voor de Rijswijkse scholen eenvoudiger te maken om te verduurzamen. ‘Er is namelijk een fonds opgezet waaruit de scholen zonnepanelen kunnen financieren en Stichting Schooldakrevolutie wil graag helpen met de technische aspecten, de papierwinkel en de financiering. Het zou toch zonde zijn als we daar geen gebruik van maken!’ aldus Van den Berg en De Vries.

Foto: Stichting Schooldakrevolutie