Gemeente gaat zwembad de Put helpen na constatering blauwalg

Beter voor Rijswijk sprak dinsdagavond in de raadsvergadering zijn zorg uit over het zwemwater in Rijswijk nu er ook dit jaar weer blauwalg geconstateerd is. Zowel in het Wilhelminapark als bij zwembad de Put is het momenteel niet mogelijk om te zwemmen.

Waar komt blauwalg vandaan?
Blauwalg komt onder andere steeds terug doordat de temperaturen steeds verder omhoog gaan. Daarnaast doen ook de ganzen hun ontlasting in het water. Daardoor gaat er van alles groeien en bloeien.

Niet zwemmen in Wilhelminapark
De vijver in het Wilhelminapark is vorig jaar drooggelegd en leeggeschraapt. Op dit moment is daar geen sprake van blauwalg. De bodem is op sommige plekken onveilig en dat moet worden hersteld. Daarom is de vijver niet toegankelijk voor inwoners om daar te zwemmen.

Blauwalg bij zwembad de Put
Wethouder Armand van de Laar gaf in de vergadering dat de blauwalg in de Put een zeer hardnekkig probleem is: “Dat is ontzettend zonde want veel mensen hebben plezier aan het zwemmen in de Put.” Het Hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water. van de Laar vervolgt:”Vorig jaar zijn grote iron bags geplaatst om te zien of we daarmee de blauwalg kunnen uitroeien. Daar moeten we de resultaten nog van zien. Het is een moeilijk probleem omdat ook de put heel erg diep is. Die kunnen we niet droogleggen. We moeten dus zorgen dat we zuurstof blijven pompen in het water.”

Gemeente wil de Put ondersteunen
Het uitroeien van de blauwalg is een hele grote uitdaging. “We zullen met dit probleem moeten leren leven”, zo besloot de wethouder dit agendapunt. Het college heeft toegezegd dat ze net als vorig jaar ook dit jaar bereid zijn om met de Put in gesprek te gaan om te kijken hoe de gemeente kan ondersteunen.