Geen kettingzaag in bomen Generaal Spoorlaan

Bij de reconstructie van de Generaal Spoorlaan worden veel prachtige gezonde oude bomen gekapt. De kettingzaag gaat in de complete vierde rij bomen. Reden voor Yvonne Hagenaars van de PvdA om dinsdagavond in het raadsforum een motie aan te kondigen om dit kappen te voorkomen. Een motie die de sympathie kreeg van heel veel raadsleden. En eigenlijk ook van verantwoordelijk wethouder Ronald van der Meij. “Ook ik ben een bomenliefhebber”.

“In de grond liggen oude PTT-, gas-, elektriciteitsleidingen en riolenbuizen. Die moeten vervangen worden, probleem is dat ze door het wortelstelsel van de vierde rij bomen lopen. We kunnen de de leidingen niet weghalen als de bomen er staan”, aldus wethouder Van der Meij. In de middenberm zijn in de loop der jaren veel bomen verdwenen door ziekte of omdat ze dood gingen. Hier gaan we nieuwe bomen zetten”.

Duidelijk is wel dat er netto zo’n dertig bomen verdwijnen. “We willen geen bomen meer planten boven leidingen, anders is er over 20 jaar weer hetzelfde probleem. We willen wel meer groenblijvende struiken planten”. Dit probleem bij de Generaal spoorlaan gaat zich in de toekomst ook elders bij reconstructies voordoen. De wethouder gaf aan te willen komen met een bomen- en groenbalans voor een totaal overzicht.