Geen directe sprake van stijging criminaliteit

Afgelopen zaterdag was in het Algemeen Dagblad te lezen dat Rijswijk op de misdaadmeter gestegen is van plaats 35 naar plaats 31. Dat betekent echter niet dat de criminaliteit in absolute zin is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren.

Weging van delicten bepaalt mede de ranking
Burgemeester Michel Bezuijen stuurde vandaag een brief aan de raad waarin hij een aantal zaken verduidelijkt. Bezuijen: “Ook wanneer bijvoorbeeld het absolute aantal aangiften in 2017 is gedaald (zoals in Rijswijk in 2017 het geval was voor veel delicten), kan er toch een stijging zijn op de ranking. Reden van deze stijging kan zijn dat de criminaliteit in de gemeenten die nu onder Rijswijk staan sterker is gedaald dan in Rijswijk. Ook kan het zijn dat de delicten waar op gewogen is in 2017 relatief meer zijn voorgekomen of zwaarder zijn gewogen door de krant.”

Misdaadmeter maakt nationale vergelijking
De AD- Misdaadmeter vergelijkt jaarlijks alle gemeenten in Nederland met elkaar op het thema ‘criminaliteit’. Dit doet de krant door een aantal delictsoorten te selecteren en aan elk van deze delicten een wegingsfactor te koppelen. Het resultaat is een ranking.

Burgemeester gaat later in op veiligheidssituatie
“Tijdens de informatieve avond die in het najaar plaatsvindt zullen we met de politie, onder andere, ingaan op de Rijswijkse veiligheidssituatie en de duiding van de Rijswijkse cijfers”, aldus de burgemeester in zijn brief.