Gasloos wonen in Rijswijk kost € 20.000, maar wie betaalt het?

De gemeente organiseert op 13 november om 19.30 uur  een bijeenkomst over gasloos wonen in basisschool CBS De Melodie. Rijswijk wil in 2040 energie neutraal zijn, dat betekent dat we dan in alle woningen verwarmen en koken zonder aardgas. Gemiddeld kost dat € 20.000 voor eigenaren, huurders zullen deze investering terugzien in een hogere huur. Hier tegenover staat een subsidie van slechts € € 2.650. Wie de rekening moet betalen is nog nauwelijks duidelijk.

In alle gevallen kost de aanpassing de eigenaar veel geld. Voor een tussenwoning met energielabel C of D (de meeste woningen hebben het label C) gaat het om een investering van € 20.650. Daarvoor krijgt de eigenaar dan vloer- en spouwisolatie, een warmtepomp, isolatieglas, radiatoren en vloerverwarming die geschikt zijn voor een warmtepomp en tien zonnepanelen.

€ 16.950 voor appartement
De rekening loopt fors naarmate het energielabel ‘hoger’ en de woning groter wordt. Bij een vrijstaande woning met energielabel D is een investering van € 30.800 nodig. Zelfs een eigenaar van een appartement met het gemiddelde energielabel C tikt alsnog € 16.950 af.

Experts zijn aanwezig
Een aantal experts op het terrein van energie-overgang en duurzaamheid informeert deze avond over  het toekomstige gasloos wonen. De informatieavond is in de aula van de school CBS de Melodie, 2287 BS Rijswijk. De avond duurt tot 22.00 uur.