Frank Visser: Wrang voorbeeld van de kloof tussen bestuur en burger

Woensdagavond zond SBS6 de langverwachte uitzending van Frank Visser rijdt visite uit over de bushaltes van lijn 23 die vorig jaar zijn geschrapt. De bewoners van de muziekbuurt in Rijswijk zijn in rep en roer, want hun buslijn is komen te vervallen. Mr. Frank Visser: ‘Deze hele kwestie is een heel wrang voorbeeld van de kloof tussen bestuur en burger’

Bus 23 moet blijven
Op televisie zien we bewoners die voor de bushalte in de Klaroenstraat en de Admiraal Helfrichsingel staan met het bekende spandoek ‘Bus 23 moet blijven’ De bewoners moeten nu naar de eerstvolgende bushalte die staat in de Bogaard voor de Nederlandse Kappersacademie.

Woordvoerder van provincie Zuid-Holland
Michel Rogier, kandidaat statenlid Zuid-Holland was aanwezig in de ontmoetingsruimte van de flat aan de Clavecimbellaan in Rijswijk. Daar kwam mr. Frank Visser samen met de bewoners om de kwestie te bespreken. Op de vraag wat er nou eigenlijk aan de hand is nam Rogier het woord: ‘Het voornaamste wat er aan de hand is, is dat de gemeente weinig kan doen aan wat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) wil.’

Gemeenteraad buiten spel
Rogier vervolgt: ‘Het doet er niet toe wat de gemeenteraden zeggen. Als de metropool een besluit neemt, heb je dat te accepteren. De HTM heeft alle troef in handen.’ Mr. Frank Visser: ‘De HTM zegt dat er weinig instappers zijn. Ze hebben het over 1,3 personen per rit. De HTM zegt ook dat dit het omrijden van 3 minuten niet waard is.

Bewoners zijn boos
Bewoners zijn boos omdat ze nu verder moeten lopen en omdat zij in de gaten hebben gehouden hoeveel mensen er instappen. ‘Er stappen continu mensen in en uit de bus.’, aldus een buurtbewoner.

Uitspraak mr. Frank Visser
‘Deze hele kwestie is een heel wrang voorbeeld van de kloof tussen bestuur en burger’, aldus mr. Frank Visser. ‘U heeft te slikken en tevreden te zijn. Op de vraag of er juridisch nog iets aan te doen is geeft Visser aan dat een bestuursrechtelijke procedure geen kans van slagen heeft vanwege de ontwikkelingsvrijheid van de HTM.

De HTM heeft feitelijk aan de eisen voldaan
Als het bestuursrecht geen oplossing biedt kan je een kort geding aanspannen. Maar je moet wel aantonen dat er iets onrechtmatig gedaan is. De HTM heeft in het vervoersplan gezegd dat er binnen 250 meter een volgende halte is. Feitelijk klopt het. Het is echter geen bushalte maar een tramhalte. Er is wel een argument te bedenken dat het de bedoeling is dat dit wordt rechtgetrokken, wat niet betekent dat er heel veel bussen moeten rijden, maar af en toe een bus kan ook een optie zijn.

Heeft een kort geding kans van slagen?
Volgens mr. Frank Visser heeft een kort geding niet veel kans van slagen, maar het is niet onmogelijk dat met de juiste argumenten een positieve uitspraak kan volgen. Een proces kost echter wel €5000,00. Dat geld is op dit moment niet voorhanden.