Elf weken per jaar ongezonde lucht in Rijswijk

De lucht boven Rijswijk is 78 dagen per jaar te smerig om in te ademen, meldt het AD afgelopen vrijdag. Dit blijkt uit cijfers van een nieuw onderzoek van het TNO. De hoeveelheid fijn stof die de lucht hangt zit elf weken per jaar boven het limiet van wat gezond geacht wordt.

Verspreiding
Fijn stof is een verzamelnaam voor alle deeltjes die in de lucht zitten. De wind heeft een groot effect op de hoeveelheid fijn stof dat in de lucht zit. De zeewind brengt schone lucht met zich mee, wat maakt dat de lucht in het zuidoosten van Nederland het viest is. Zo heeft Maastricht 99 dagen per jaar ongezond vieze lucht, volgens het TNO. In vergelijking daarmee lijkt het in Rijswijk nog mee te vallen. Fijn stof komt echter niet alleen aangewaaid, ook komt dit in de lucht door uitstoot van bijvoorbeeld auto’s en fabrieken.

Klachten
Fijn stof is een grote oorzaak van luchtwegklachten. Volgens het RIVM kan een te lange blootstelling aan fijn stof zorgen voor hoestklachten, piepen en in ergere gevallen het onstaan van astma en hart- en vaatziekten. De WHO (World Health Organisation) heeft hierom een limiet van 4 dagen per jaar blootstelling aan te veel fijn stof aangegeven, meer zou ongezond zijn.