Eerste proefstrook van vlinderidylle is ingezaaid

“Rijswijk wordt keuriger, we halen de natuur in de stad. En het mooiste is dat de bewoners van Leeuwendaal hiervoor het voortouw hebben genomen”, vertelde wethouder Marloes Borsboom zaterdagochtend bij het inzaaien van een proefstrook in met vlinder- en bijenbloemen aan de Nassaukade. “Als het een succes is trekken we het langs de Vliet door tot Delft”, vulde ze aan.

Het inzaaien van de proefstrook gebeurde tijdens de landelijke zaaidag voor vlinders en bijen. Als de proef slaagt willen zij in het najaar een vlinderidylle inrichten.
Al geruime tijd neemt het aantal vlinders in Nederland af. In 2016 zijn bijvoorbeeld de helft minder vlinders geteld dan daarvóór. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan bloemen waaruit ze hun voedsel halen. De aanleg van de vlinderidylle is een idee van wijkbewoners en opgepakt door de stichting Leeuwendaal Duurzaam en Groen.
De gemeente Rijswijk is enthousiast over de komst van bloemenstroken. Wethouder Marloes Borsboom: “Ze zijn belangrijk voor vlinders en bijen, de bestuivers die een grote rol in onze voedselproductie spelen. Bloemenstroken zijn bovendien goed voor de biodiversiteit én brengen meer kleur in de stad. Het mooie aan de vlinderidylle langs de Nassaukade is dat die voor en door wijkbewoners wordt aangelegd en als voorbeeld kan dienen voor meer bebloemde bermen en slootkanten.”