Eerste ‘echt groene’ tuinen voor RijswijkBuiten

Geïnteresseerden voor een huis in RijswijkBuiten krijgen bij hun informatie ook direct ontwerpen voor een tuin die past bij het duurzame  karakter van de huizen. Met veel groen en aandacht voor vlinders, vogels en bijen, natuurlijke materialen, een oplossing voor het regenwater en die niet meer onderhoud vergt dan een ‘versteende’ tuin. De eerste negen ‘echt groene’ tuinen worden al aangelegd.

Acht studenten van de hoveniersopleiding van het Rijswijkse Wellant College presenteerden donderdag hun tuinontwerpen voor Rijswijk Buiten. Zij deden dat aan de wethouders Marloes Borsboom van duurzaamheid  en Ronald van der Meij van stadsontwikkeling.

De wijk RijswijkBuiten staat bekend als de meest duurzame wijk van Nederland met  zonnepanelen en aardwarmte. Geen energiekosten hier. Een voorbeeld voor alle nieuwe wijken die nu worden gebouwd. Daar past natuurlijk ook een duurzame tuin bij. “Niet vol gelegd met tegels maar met veel verschillende soorten groen. Met bessenstruiken voor vogels en bloeiende struiken en vruchtbomen voor vlinders en bijen. En van de appels van de appelboom kan je een appeltaart maken”, vertelden de aspirant hoveniers van de afdeling Outdoor Design van het Welland College.

Onder de terrassen en paden, kiezen ze voor infiltratiebakken, zodat het regenwater niet direct naar het riool stroomt dat met een flinke bui het water niet kwijt kan en zorgt voor wateroverlast in de straat. Er zijn ook al regenwatertonnen in de vorm van een schutting om de planten en bloemen te begieten.

In het Informatiecentrum van RijswijkBuiten aan de van Rijnweg hangen twee panelen over de duurzame tuinen. Alle huidige inwoners van RijswijkBuiten krijgen hierover een flyer in de brievenbus.