Drie jaar cel en tbs geëist tegen brandstichter CBR Rijswijk

De 38-jarige Ahmad B, die op 3 januari brand stichtte in het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) op de Rijswijkse Lange Kleiweg, hoorde dinsdag het Openbaar Ministerie drie jaar cel en een gedwongen tbs-behandeling tegen zich eisen. CBR-bestuurder Jan Jurgen Huizing verklaarde direct na de zitting aan Rijswijk.tv: “De brandstichting veroorzaakte niet alleen veel schade maar dreunt nog steeds na in onze organisatie bij de medewerkers”. Het CBR gaat nog een schadeclaim indienen tegen de man.

Frustratie door falen voor examen
B. vertelde in de rechtbank dat hij zijn daad pleegde uit frustratie omdat hij al negen keer op rij was gezakt. Dit was een schreeuw om aandacht, hij wilde uitleg. B., afkomstig uit de Syrische stad Aleppo, had in Syrië immers al jaren een rijbewijs. In Nederland wilde hij graag chauffeur worden en had hiervoor al €7.000 uitgegeven.

Opzettelijke brandstichting
Het zou niet zijn bedoeling geweest zijn om brand te stichten. Volgens justitie is het wel opzettelijk gebeurd. Diverse getuigen hadden hem het gebouw zien binnengaan met een emmer benzine. Ook stak de man kasten en wanden in brand. Hij heeft bij de brand veel mensen in gevaar gebracht en veel schade veroorzaakt.

Brandstichting dreunt na in organisatie
“Door de enorme schade was het pand maandenlang onbruikbaar en moesten 10.000 kandidaten uitwijken naar andere locaties. Al met al heeft de brandstichting ons veel schade bezorgd en deunt zijn actie nog steeds door in onze organisatie en bij onze medewerkers”, aldus CBR-bestuurder Jan Jurgen Huizing. Op 8 september doet de rechter uitspraak.