Dierenagent treft honden en katten aan in vieze caviakooien

De dierenagent is wel wat gewend, maar dit weekend was hij getuige van ‘schrijnend misbruik’. “Ik was samen met een inspecteur van de landelijke inspectiedienst op pad. Via het 144 meldpunt had ik de melding gekregen dat er katten gefokt zouden worden. De melder maakte zich zorgen over de katten en over de huisvesting”, vertelt hij.

“Op het bewuste adres spraken wij met de vrouw des huizes. Bij binnenkomst zagen wij diverse katten en kittens in caviakooien zitten zonder eten en drinken. Een van de katten mankeerde wat aan haar oog. Verderop troffen wij diverse honden aan in caviakooien. Deze kooien waren vies, zaten onder de urine en ook deze dieren zaten zonder eten en drinken. Achter een deur hoorden wij nog meer dierengeluiden. In een donkere stal troffen wij meerdere kittens en katten in caviakooien aan. In een aantal vieze benches troffen wij meerdere honden aan”.

Na overleg met de officier van justitie zijn alle dieren strafrechtelijk inbeslaggenomen. Tegen de eigenaar is proces verbaal opgemaakt. Wat betreft de handel worden bestuursrechtelijke stappen ondernomen. Gemeenteraadslid Jessica van Batenburg van Beter voor Rijswijk, initiatiefneemster van het Rijswijkse Dierenwelzijnsbeleid, heeft eerder al aangegeven dat fokken van en illegale handel in honden en katten zeker hierin aan de orde komen. Na de zomer wordt een eerste concept verwacht.