Delftse studenten maken een dna toolkit

Delftse studenten hebben maandag in Boston diverse prijzen gewonnen met DNA-toolkit. Vanuit Boston hield het IGem team de redactie van Rijswijk.tv op de hoogte tijdens de ceremonie. De verrassing was groot toen ze een prijs voor beste van de track (Best Foundational Advance Project) uitgereikt kregen. Kort daarna wonnen ze ook nog de prijs voor DNA fragmenten collectie (Best Part Collection).

Plastic afbreken met bacteriën
Wat als we bacteriën konden inzetten om op grote schaal plastic af te breken? Wat als we bacteriën efficiënter biobrandstof zouden kunnen laten produceren? Helaas is dit nog niet mogelijk, maar een groep studenten van de TU Delft presenteerde maandag in Boston een plan om hier verandering in te brengen en won daarmee twee prijzen.

Onderzoek naar bruikbare bacteriën
Bacteriën hebben heel veel potentie. Ze kunnen allerlei verschillende soorten stoffen omzetten en produceren, bijvoorbeeld antibiotica, insuline of het afbreken van microplastics. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om de potentie van elke bacterie te benutten. Elke bacterie ‘spreekt’ zijn eigen taal en elke taal moet eerst begrepen worden voordat er iets met die bacteriën gedaan kan worden, wat onderzoek naar diverse inzettingen van bacteriën limiteert. Het platform van de groep studenten omzeilt dit probleem door gebruik te maken van een systeem dat onafhankelijk van de bacterie is. Dit kan onderzoek bevorderen doordat we optimaal gebruik kunnen maken van de kwaliteiten van iedere bacterie. Dit kan bijdragen aan het vinden van oplossingen voor onze hedendaagse, vaak globale, problemen, en legt de fundering voor een nieuw scala aan onderzoeksmogelijkheden.

Baanbrekend onderzoek en ontwikkeling
Het Delftse team ontwikkelde een nieuwe methode waarmee onderzoekers nog veel meer bacteriesoorten naar hun hand kunnen zetten. iGEM TU Delft deed dit door de universele componenten van een virus voor bacteriën, genoemd phi29, breder inzetbaar te maken. Dankzij hun project, Sci-Phi 29, zouden we in de toekomst nieuwe antibiotica kunnen vinden of efficiënter biobrandstof kunnen produceren.

Jaarlijks feestje in Boston
iGEM is een wedstrijd die elk jaar in november in Boston gehouden wordt. Groepen studenten uit alle delen van de wereld laten hun project zien waarbij ze synthetische biologie gebruiken om maatschappelijke problemen op te lossen. De competitie kent naast de Grand Prize, prijzen in verschillende categorieën. Het team uit Delft won dit jaar de prijs voor beste van de track (Best Foundational Advance) en DNA fragmenten collectie (Best Part Collection).