Crisismanager moet tij keren voor Rijswijks museum

Het Rijswijkse museum verkeert in zwaar weer. De financiën staan sinds 2016 in het rood. De ambities na de uitbreiding van het museum zijn niet waar gemaakt. De kosten van het grotere museum stijgen, maar de inkomsten blijven achter. De raadsleden spraken hierover gisteren hun zorgen uit. “Het museum is technisch failliet, maar het museum moet wel blijven. Het is nu alle hens aan dek”, waren de reacties.

Museum als cultuurhuis
Snelle actie is geboden. Een onderzoeksrapport geeft suggesties om de situatie te verbeteren. Een crisismanager moet orde op zaken stellen. Structureel moet de bedrijfsvoering worden aangepakt. De organisatie moet professioneler worden en zich bezighouden met de exploitatie. Ook de sterkere positie van het museum in de gemeenschap en de vergroting van de museum activiteiten zijn een noodzaak. Het museum moet een cultuurhuis worden dat ook voor scholieren spannend is. “Het museum is een prachtige trouwlocatie”, aldus een raadslid gisterenavond.

De gemeente heeft hierover overleg met het museumbestuur. Het is belangrijk snel te starten met het veranderingsproces. De gemeenteraad heeft er wel op aangedrongen hierbij nauw betrokken te blijven.