Circa 85 asielzoekers kunnen tijdelijk in Rijswijk terecht

Zondag 2 oktober kreeg de gemeente Rijswijk van het COA te horen dat asielzoekenden uit Ter Apel tijdelijke crisisopvang nodig hebben. Ondanks de nadere sluiting van het AZC komen gaan binnenkort nieuwe asielzoekers opgevangen worden aan de Plaspoelpolder.

Er is plek
De gemeente reageert: “In goed overleg met het COA, loopt het AZC in Rijswijk af als asielopvanglocatie. Per 1 december wordt de azc-locatie Lange Kleiweg een centrum voor flexibel wonen. Omdat de huidige AZC-bewoners verhuizen naar een andere locatie, zijn er lege bedden ontstaan die kortdurend inzetbaar zijn als crisisopvangplekken.”

Afspraken
Gemeente Rijswijk en het COA hebben hier gisteren over gesproken. Het gesprek heeft uiteindelijk geleid tot de opvang van circa 85 mensen. Zo lang er in Rijswijk beschikbare bedden zijn, mogen er in Ter Apel geen mensen buiten slapen – dat staat voorop bij de gemeente. Ondanks dit moet het huidige asielzoekerscentrum terrein eind oktober leeg zijn. Deze afspraak stond al, en de plannen om het Centrum voor Flexibel Wonen te ontwikkelen kunnen niet vertraagd worden. De gemeente heeft de maand november nodig om de locatie weer in te richten voor flexwonen, dus de mensen die gedurende deze maand opgevangen moeten worden, zullen hier ergens anders plaats voor moeten krijgen. De gemeente en het COA staan hierover in goed contact.