Chemiereus DSM trekt voorlopig aan kortste eind

De Raad van State heeft bepaald: Rijswijk mag gewoon doorgaan met de bouw van de woonwijk ’t Haantje in RijswijkBuiten. Chemieconcern DSM, net over de grens van Delft, probeerde dat te voorkomen, maar trekt nu voorlopig aan het kortste eind. Het chemiebedrijf stelde dat de woningen te dicht bij het fabriekscomplex komen met het risico van geluidsoverlast voor de bewoners. Volgens de Raad van State is de wijk groot genoeg om de nieuwe woningen weg te houden bij DSM.

Overigens krijgen de woningen al extra voorzieningen zoals afsluitbare ventilatie en vluchtroutes voor de bewoners in geval er gevaarlijke stoffen in de fabriek vrijkomen. De 300 woningen waarover het gaat komen in het deel tussen de Prinses Beatrixlaan, Wilhelminapark en Laan van ’t Haantje. DSM vindt ook dat Rijswijk geen rekening houdt met de toekomstige uitbreidingsplannen van het concern. Van de gemeente Delft heeft zij hiervoor toestemming. Rijswijk ontkent dat en weet zich hierbij gesteund door de rechter.

Overigens is de zaak nog niet helemaal rond. Rijswijk moet nog een omgevingsvergunning aanvragen. Ook hier kan DSM in beroep gaan, terwijl er ook nog een rechtszaak loopt tegen het bestemmingsplan