CDA Rijswijk: verder van huis door ondermaatse participatie

Inwoners van Rijswijk zijn verder van huis door het ondermaats uitgevoerde participatietraject in het  hondenlosloopgebied in Endezant. Dat concludeert CDA raadslid Menno van Enk aan de hand van het evaluatierapport. ‘Een slecht doordacht participatieproces levert niets dan frustraties op bij inwoners. En een slecht uitgevoerde inspraakprocedure levert rammelende uitkomsten op. ‘En dat is heel erg  jammer’ zegt van Enk, ‘maar dit proces was én niet doordacht én slecht uitgevoerd. Daardoor zijn we nu verder van huis met burgerparticipatie in Rijswijk dan voorheen’. Het evaluatierapport (maar liefst 55 pagina’s dik) is een nauwgezette beschrijving van een proces van jaren, dat zich langzaam verhardt, vastdraait en eindigt met alleen maar verliezers.

Het gaat hier alleen om een hondenveldje
“Waar dit ingewikkelde verhaal dan over gaat’, vraagt het CDA zich hardop af. “Geen complex bestuurlijk probleem. Welnee, het gaat hier over een hondenveldje. Waar welgeteld twee belangen aan de orde zijn: 1 – wie heeft er behoefte aan en 2 – wie heeft er last van. Dat moet een college toch gemakkelijke tot een goed einde weten te brengen”.

Inwoners serieus nemen
Het CDA uitte eerder al kritiek op het participatieproces rondom het collegewerkprogramma.  Ook tijdens dat traject was het onduidelijk wat het college van inwoners verwachtte en welke invloed zij op het proces hadden. Onbegrijpelijk vindt de partij. Inwoners moeten te allen tijde serieus genomen worden en het is belangrijk heel zuinig om te gaan met het, – in de politiek gestelde vertrouwen van inwoners.