CDA: Pleegkinderen tot 21 jaar bij gezin houden

De Rijswijkse afdeling van de CDA wil dat de gemeente de pleegzorg verlengt, zodat ze tot het 21e levensjaar bij hun pleegouders kunnen blijven wonen. De leeftijd is momenteel ingesteld op 18 jaar. CDA vindt het zeer belangrijk dat pleegkinderen een veilig en stabiel thuis hebben, ook als ze 18 zijn.

Wettelijk is geregeld dat de pleegzorg en de vergoeding na het 18e jaar ophoudt. Voor sommige jongeren betekent dat zij het pleeggezin verlaten en daardoor opnieuw in de problemen komen.

Volwassen worden kent geen leeftijd
Jongeren zijn niet opeens volwassen als de kalender vertelt dat ze 18 jaar zijn geworden. Wel worden er op dat moment worden allerlei volwassen keuzes verwacht. Over wonen, opleiding, over inkomen, over werk, over zorg en ondersteuning. De meeste jongeren kunnen nog jaren na hun 18e verjaardag terugvallen op hun ouders, maar dat geldt vaak niet voor pleegkinderen.

Sinds de Jeugdwet niet meer via het Rijk verloopt, hebben gemeenten de mogelijkheid om de pleegzorg te verlengen. CDA Rijswijk wil dat de gemeente daar gebruik van maakt en de menselijke maat toepast.