Campagne waarschuwt jongeren voor lachgas

In de Rijswijkse parken liggen al maanden her en der slagroompatronen. Jongeren ademen het gas in om een paar seconden een roes te ervaren. In tegenstelling tot Rijswijk is de gemeente Rotterdam een campagne gestart om te waarschuwen voor de gevaren van lachgas. Alle Rotterdamse scholen krijgen een lespakket met informatie over de gevaren van de slagroompatronen.

In Rijswijk worden de risico’s van het de slagroompatronen door ouders afgedaan met ‘dat deden wij vroeger ook’. Rotterdam maakt zich er wel zorgen over. “Het kan onschuldig lijken, maar het gebruik brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom is de gemeente Rotterdam een campagne gestart om ouders en kinderen daarvoor te waarschuwen”.

Bij lang gebruik van lachgas kan hersenbeschadiging ontstaan, omdat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Ook de longen, lippen, neus en stembanden van jongeren die het gas inademen kunnen bevriezen. De gemeente waarschuwt ook voor gehoorschade, het risico op stikken en onvruchtbaarheid. Door het gebruik van lachgas kan ook zuurstoftekort optreden wat leidt tot duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid en flauwvallen.