BVR wil inzicht in kunst aankoopbeleid

“De gemeente trekt bijna twee ton uit voor kunst op het Bogaardplein. Kan dat niet voor minder, dan blijft er ook nog geld over voor bijvoorbeeld een onderkomen voor vaak vereenzaamde ouderen in Te Werve, die hun ontmoetingsruimte aan de Idenburglaan verloren door een voorgenomen sloop,” vraag Beter voor Rijswijk raadslid Marcel Keijzer. “Ook staan er nog kunstwerken in de opslag”. Marcel wil inzicht hebben op het aankoopbeleid.

Wat ligt in de opslag
“De meeste gemeenten hanteren de regel dat er bij een groot bouwproject 1% aan kunst wordt besteed. In dit geval is dat veel meer. Daar is de gemeenteraad niet bij betrokken”, zegt Marcel Keijzer. Hij wil ook weten welke kunstobjecten in de opslag liggen en wat daarvan de waarde is.

Waar is het theehuisje
Het raadslid heeft ook vernomen dat aangekochte kunst, later werd vernietigd. “Zoals het stalen ‘theehuisje’, ooit bedoeld als hangplek voor jongeren op het huidige brandweerterrein en als laatste is geplaatst bij Don Bosco. Het theehuisje is met snijbranders is vernietigd en afgevoerd als oud ijzer.  Marcel: “Had dit ‘kunstwerk geen derde kans verdiend in het winkelcentrum of Wilhelminapark?”

Betrek bewoners bij aankoop kunst
Dit College heeft participatie, of zoals we dat vroeger gewoon noemden ‘inspraak’ hoog in het vaandel staan. Waarom betrekt het College ook de bewoners bij de keuze van de uiteindelijke kunstaankoop”, stelt Marcel Keijzer.