Botulisme in Rijswijkse Rembrandtkade

De eerste eend met botulisme is door medewerkers van de dierenambulance uit het water gehaald van de Rembrandtkade. Door het warme weer is het mogelijk dat ook in andere vaarten, zoals de aangrenzende Frans Halskade in Rijswijk botulisme zit. Vooral watervogels en vissen sterven door deze bacterie. In het begin gaat het vooral gepaard met spierverlamming. Zie je een versufte of dode eend, bel direct de dierenambulance.

Warme weer werkt botulisme in de hand
Botulisme is een vergiftiging door dode vogels of vissen, wanneer deze in het water liggen. Botulisme ontstaat vooral in water dat 20 graden Celsius of nog warmer is. Met name ondiep, stilstaand water wordt in de zomer snel warm. Belangrijk bij de bestrijding van botulisme is het verwijderen van dode dieren. Vermijd ook water waarin dode dieren zijn aangetroffen en laat uw hond niet zwemmen in water waarin dode dieren drijven.

Botulisme komt vaak voor op plaatsen waar veel eenden bij elkaar zijn. En omdat voeren (meer) eenden aantrekt, is het beter dit niet te doen. Botulisme verdwijnt uit het water zodra de temperatuur daalt en het regent.