Boksen leeft bij familiesportschool Nicolaas in Rijswijk

Vijftig jaar geleden kwam ik bij ‘oude’ Jan Nicolaas in de Princesselaan. De boksschool in een doorgetrokken voor- en achterkamer van zijn huis. Zelf woonde ik ook in Leeuwendaal. Anno 2017 is het een verschil van dag en nacht. Bij binnenkomst in de trainingszaal van Nicolaas valt meteen de imposante officiële AIBA-ring op die het decor is geweest van talloze wedstrijden. Kloppend hart bij Boksvereniging Nicolaas is tegenwoordig Vincent Stikkolorum die nog les heeft gehad van vader en zoon Nicolaas. Oprichter van de Boksclub en naamgenoot is de vermaarde meervoudig kampioen Jan Nicolaas.

De Boksclub kent een rijke historie en is al in 1938 opgericht. In 2009 heeft Vincent de boksschool overgenomen van de familie Nicolaas. Geheel in lijn van zijn oude trainers werkt Vincent in elke training hard aan het ontwijken, duiken en counteren, maar is constant op zoek naar de laatste ontwikkelingen op bokstechnisch- en tactisch vlak. Voormalig profbokser Martin Lek en Vincent begeleiden de wedstrijdploeg van Nicolaas, maar ook Jesse Koymans en Leen van Beele geven wekelijks hun lessen. Dr. Anton Rijkers neemt het medische gedeelte voor zijn rekening en andere vrijwilligers binnen Nicolaas zijn Mario van Dam en Besma Ayari.

Boksschool Nicolaas is een actieve club in district Zuid-Holland met regelmatig organisaties van wedstrijden. Hoogtepunten waren internationale wedstrijden tegen Ierland, Duitsland, Engeland en België, zo’n 250 bezoekers om Mayweather – Pacquiao te zien op een groot scherm was bijzonder, de bokssport te vertegenwoordigen tijdens de hele olympische spelen op de Olympic Experience in Scheveningen en niet te vergeten 2 jaar geleden het EK en WK jeugd in respectievelijk Ukraine en Rusland. Ambities heeft Vincent volop. Volgende maand gaat hij naar Hull voor een jeugdtoernooi en aankomend weekend naar Duitsland.

Er wordt aan iedereen bokslessen gegeven: jeugd, wedstrijdboksers en recreanten. Iedereen voelt zich welkom waar je ook vandaan komt en welke achtergrond je ook hebt. Echt een familiesportschool waar al jarenlange vriendschappen zijn ontstaan. Dat blijkt ook wel uit de ledenadministratie waarvan velen al 40 jaar lid zijn. De trainingsavond wordt afgesloten met een groep oudere heren waar het sociale aspect de boventoon voert en die vaak tot in de late uurtjes gezellig aan de bar blijven hangen, puik verzorgd door de moeder van Vincent of Mellanie de vrouw van Vincent. Prominent lid van Nicolaas is de vermaarde dansschooleigenaar Benno Wesseling die op z’n 70ste voor de wekelijkse training zijn vakantie inkort om op zaterdag zijn rondje te sparren.

Kortom, boksen leeft in Rijswijk en met veel plezier heb ik meegedaan aan de goedbezochte training om de fijne kneepjes van het counteren beter onder de knie te krijgen, begeleid met heerlijke trainingsmuziek van Wu Tangclan’s The pit.

Bron: Nederlandse Boksbond/ Boris van der Vorst