‘Bloedmaan bekijken bij de Rijswijkse sterrenwacht

Vanavond is er een totale maansverduistering. De Rijswijkse Sterrenwacht is vanaf 21.00 uur voor het publiek geopend om dit fraaie verschijnsel door de telescopen te bekijken. Het adres is Petronella Voûtestraat 389-A in Steenvoorde. Maar met het blote oog is het ook mooi te zien.

Het wordt de langste maansverduistering van deze eeuw
Vanaf halverwege de avond is de zogeheten ‘bloedmaan’ te zien zijn. De maan komt om 21.30 uur op, maar is dan nog niet goed te zien door het licht van de zon. Op het moment dat het bij ons donker wordt, zal de maan ook volledig verduisterd zijn. Dit duurt tot 23.14 uur. Met één uur en drie kwartier wordt het de langste maansverduistering van deze eeuw.

Zon, aarde en maan op één lijn
De maansverduistering vindt plaats omdat de zon, aarde en maan – in die volgorde – op dat moment op één lijn staan. Bij de verduistering ligt de maan dus compleet in de schaduw van de aarde. Bij een maansverduistering is de maan wel zichtbaar ondanks dat de maan wordt afgeschermd door de aarde. Hij kleurt rood omdat het licht van de zon wordt afgebogen in onze dampkring, in de richting van de maan. Doordat de maan rood kleurt, wordt het fenomeen ook wel ‘bloedmaan’ genoemd.