Blijvende aandacht voor moord op tien mannen

Rijswijkse omwonenden moesten op 7 oktober 1944 toekijken hoe tien verzetsstrijders aan bij het spoor aan ’t Haantje werden omgebracht. Dat maakte veel indruk op Rijswijk. Burgemeester Bezuijen wil dat het een blijvende plaats krijgt in de geschiedenis van Rijswijk en vraagt alle raadsleden iemand mee te nemen naar de herdenking op vrijdag 7 oktober om 18.30 uur.

Als vergelding voor een sabotage actie op de spoorbaan bij Rijswijk door het verzet werden op 7 oktober 1944, nu 72 jaar geleden, bij de spoorwegovergang aan ’t Haantje tien mannen gefusilleerd, doodgeschoten. Rijswijkers moesten verplicht toekijken, dat had toen een grote impact op de inwoners van het dorp. Nu wordt elk jaar deze gebeurtenis herdacht op deze plek.

Burgemeester Bezuijen houdt dan een toespraak, gevolgd door een minuut stilte en een kranslegging. Het college wil deze gebeurtenis een blijvende plek geven in de geschiedenis van Rijswijk en van RijswijkBuiten in het bijzonder. Daarom vraagt hij de raadsleden allemaal iemand mee te nemen naar deze herdenking. Ook de inwoners van Rijswijk worden gevraagd te komen. “Hoe meer mensen met ons stil staan bij wat er in 1944 bij de spoorwegovergang gebeurde, des te groter de plek die het inneemt in de geschiedenis”, aldus burgemeester Bezuijen.