Björn Lugthart: ‘DSW medewerkers behouden hun beschermde omgeving

Er komt een nieuw sociaal werkbedrijf. De angst van veel Rijswijkers dat de beschermde werkomgeving op de tocht zou komen te staan is daarmee weggenomen. “De sociale werkvoorziening DSW wordt omgevormd naar een nieuw sociaal werkbedrijf. Uitgangspunt van het sociaal werkbedrijf is hier medewerkers met een SW indicatie werken. Zo regulier mogelijk werken op de plek die het beste bij hen past,” stelt Zorg wethouder Björn Lugthart.

De drie gemeenten werken aan een plan voor het nieuwe bedrijf
Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk werken samen in dit sociaal werkbedrijf. De gemeente Zoetermeer wordt eigenaar van dit bedrijf. De nieuwe organisatie biedt een werkplek aan alle medewerkers met een SW indicatie die nu bij DSW werken. Daarvoor wordt samengewerkt met lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties. Voor medewerkers die meer structuur en minder prikkels nodig hebben, blijft werken in een beschermde omgeving mogelijk. De drie gemeenten werken de komende tijd aan een plan om – met het oog op het nieuwe bedrijf – de bestaande Gemeenschappelijke Regeling te beëindigen.

DSW Het in deze regio gevestigde DSW verzorgt voor de drie gemeenten activiteiten op het gebied van arbeidsparticipatie en re-integratie voor meer dan 500 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld omdat zij kampen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperking. De verdeling van het eigenaarschap van de sociale werkvoorziening DSW is nu is als volgt: Zoetermeer 62%, Leidschendam-Voorburg voor 22% en Rijswijk voor 16%.