VIDEO: Binnen 3 weken heeft Rijswijk nieuw college

Rijswijk heeft komende vier jaar een college van Groen Links, D’66, VVD en Wij. Samen kunnen ze rekenen op 16 van de 31 raadsleden in de gemeenteraad. Deze vier partijen zitten al in het huidige college, alleen Gemeente Belangen Rijswijk komt niet terug. Grote verliezer is Beter voor Rijswijk, de grootste partij met 3300 stemmers. De nieuwe coalitie heeft aangegeven niet met hen te willen werken in collegeverband.

Stabiele meerderheid in nieuwe gemeenteraad
Sjaak van der Tak, oud burgemeester van het Westland, heeft afgelopen dagen met alle partijen gesproken om te kijken wat een stabiele meerderheid oplevert. Vanavond presenteerde hij zijn aanbevelingen en eerste voorkeur voor een coalitie van Groen Links, de grote winnaar die van 2 naar 5 zetels ging in de gemeenteraad, D’66, de VVD en Wij, de partij van Björn Lugthart, die afgelopen vier jaar voor de SP in het college zat.

De fractievoorzitters van BVR, GemeenteBelangen, CDA en Rijswijks Belang reageerden met de nodige bedenkingen op deze nieuwe coalitie die nu een college gaat vormen. Van der Tak gaf aan dat hij ten aanzien van bepaalde onderwerpen, zoals het Huis van de Stad, wel denkt aan de samenwerking van de vier van de coalitie met andere partijen. Op deze wijze wordt de meerderheid 16-plus en het draagvlak bij de bevolking groter.

Belangrijk thema voor het nieuwe college is de duurzaamheid, een thema waar iedereen mee te maken gaat krijgen en dat van invloed is op veel andere onderwerpen zoals ook de economie.