‘Bike to Binck’-hub moet autoverkeer door Rijswijk verminderen

Donderdag 1 juni werden er in Rijswijk en Den Haag twee ‘Park & Ride’-locaties geopend. Op deze locaties kunnen automobilisten hun auto achterlaten en inwisselen voor een elektrische huurfiets. Het project is een proef met de bedoeling om de verkeersdruk in de omgeving te verminderen.

Binckhorst
Het project hangt samen met de ontwikkeling van de Binckhorst in Den Haag. De gemeenten Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg zijn volop bezig met de verdere ontwikkeling van onder andere het openbaar vervoer in de omgeving: “Dan moeten we niet alleen kijken naar tram of bus, maar juist de fiets heeft die ontzettende kracht”, vertelt de Haagse wethouder Van Asten tijdens de opening. De gemeenten willen het autoverkeer verminderen om de leefbaarheid van inwoners te waarborgen en de doorstroming te kunnen verbeteren.

Winnend idee
Den Haag gaf ondernemers de mogelijkheid om met een innovatieve oplossing te komen waarmee duurzaam reisgedrag naar de Binckhorst gestimuleerd én gefaciliteerd kon worden. Nu al is daar sprake van een verkeersknelpunt en tekort aan parkeergelegenheid. Verschillende ondernemers droegen ideeën aan en uiteindelijk kwam de Delftse start-up Tiler als winnaar uit de bus.

Elektrische fietsen
Tiler kwam met de ‘Bike to Binck’-hub: locaties waar mensen kunnen parkeren en vervolgens de auto kunnen inwisselen voor een elektrische fiets. Op deze hubs worden de fietsen draadloos weer bijgeladen via laadtegels. Daardoor hoeven er geen batterijen worden omgewisseld, wat ook weer extra vervoersbewegingen scheelt.

Artikel gaat verder onder foto

Het idee is primair bedoeld voor mensen die werken bij Binckhaven of die de bedrijven daar bezoeken. En het gaat dan bovenal om mensen die afhankelijk zijn van hun auto om naar de regio te komen, maar op deze manier vanaf de rand van de stad het laatste stuk met de fiets willen afleggen. Voor nu zijn de eerste twee locaties geopend in de Binckhaven zelf en de tweede bij Hotel Savarin in Rijswijk. Het is zo’n acht minuten fietsen tussen van de ene locatie naar de andere. Reserveren kan via de app van het bedrijf.

Wethouders volgen ontwikkelingen op de voet
Vooralsnog betreft het een proef, die loopt van juni tot en met september. Als het idee aanslaat, dan wordt gekeken of er kan worden uitgebreid naar andere locaties. Wethouders Van Asten en Van de Laar zeggen de ontwikkelingen met grote interesse en enthousiasme te gaan volgen.

“We moeten er alles aan doen om de hoeveelheid verkeer dat door Rijswijk gaat tegen te gaan”, legt wethouder Van de Laar uit. “Het verkeer wordt veel drukker met al die woningbouw die we ook in Rijswijk aan het bouwen zijn. Vanwege de ligging van Rijswijk is per definitie dat veel verkeer doorgaat door Rijswijk.”

Van de Laar zegt het mooi te vinden hoe nieuwe bedrijven hun innovatieve ideeën koppelen aan maatschappelijke problemen: “Het concept van dat je the last mile met een ander vervoermiddel doet dan met bijvoorbeeld de trein of auto. Dat zal zeker komende jaren verder ontwikkeld worden. We moeten starten om het te doen en dat hebben we vandaag gedaan.” De wethouder verwacht dat er komende jaren ook meer van dit soort locaties bij zullen komen: “Het is goed dat we iets bieden voor de automobilisten die echt afhankelijk van de auto door het gebied waar ze bijvoorbeeld wonen om zo naar deze regio te komen.”