Bijna 50 jaar Balletstudio Karin den Os in Rijswijk

Hele generaties leerden in de Rijswijkse Balletstudio van Karin den Os de beginselen van het klassieke ballet, streetdance en moderne dans. “Velen dansten hier jaren, een aantal ging naar de academie, deden audities en dansen nu bij gezelschappen. In al die jaren hadden de leerlingen heel veel plezier. Veel ouders zijn ook vrijwilliger. We noemen het hier wel eens de dansfamilie”, vertelt Karin den Os. Volgend jaar bestaat de studio 50 jaar.

Je ziet het zelfvertrouwen groeien
Na haar dansopleiding ging Karin dansen bij de opera. Maar al snel werd duidelijk dat haar hart ligt bij het lesgeven. “Zo leuk als je verlegen leerlingen steeds meer zelfvertrouwen ziet krijgen”. Als 21-jarige startte ze haar studie in de tuinzaal van de kleuterschool aan de Laan Hofrust. “Ik begon met 40 leerlingen. Daarbij had ik nog een kantoorbaan bij Rijkswijkwaterstaat”, vertelt ze. Al snel verwierf ze faam. groeide het aantal leerlingen en werd de tuinzaal te klein.

Tegenwoordig ook streetdance en moderne dans
Op de hoek van de Bilderdijklaan en de Haagweg deed zich de mogelijkheid voor om een grote dansstudio met vaste spiegelwanden in te richten. De eerste periode gaf Karin klassiek ballet. Tegenwoordig zijn er meer dansstijlen zoals streetdance en moderne dans. “Met heel veel expressie, waarbij de dansers zich vrij door de ruimte bewegen en zichzelf uiten,” legt dochter Marijke uit. “Heel populair is ook het ‘muziek op schoot’. Daarbij dansen en zingen de vader of moeder met hun kleine. Ook komen er veel oma’s en oma’s”.

Met tien acts bij het Strandwalfestival
Op het komende Strandwalfestival is de Balletstudio ook aanwezig. Marijke: “Natuurlijk met een kraam, maar ook het op jeugdpodium met tien acts van onze groepen. Daarvoor wordt nog hard gerepeteerd.” Ook bij de finale van het Rijswijks Talent Award zijn twee dansacts genomineerd, dat wordt nog spannend. Voor iedereen die zelf eens wil kijken zijn er open lessen in de week van 10 september. Meer weten, kijk op www.balletstdio.nl of op de facebookpagina van Balletstudio Karin den Os.