Beter voor Rijswijk: Grofvuil ophalen binnen 5 dagen

Het college legt dinsdag 21 mei 2019 de keuze aan de raad voor om de wachttijd terug te brengen naar maximaal 5
werkdagen. De wachttijd voor het op laten halen van grof huishoudelijk afval bedraagt nu circa 15 werkdagen.

Grofvuil vaker ophalen
Naar aanleiding van het verzoek voor een verandering van de huidige werkwijze ‘vandaag gebeld, morgen opgehaald’ van Beter voor Rijswijk heeft het college onderzoek gedaan naar het terugbrengen van de wachttijd voor op laten halen van het grof huishoudelijk afval. Dit is in overleg met Avalex gedaan.

Illegale dumpingen moeten minder worden
De illegale grofvuil dumpingen zorgen voor veel overlast in Rijswijk. Daarnaast is het erg duur om dit op te ruimen. Met de maatregel wil Beter voor Rijswijk het hoge aantal illegale grofvuil dumpingen van 1.500 meldingen per jaar terugbrengen in Rijswijk. Omdat het grofvuil snel verwijderd dient te worden, kunnen er voor illegaal geplaatst grofvuil geen optimale routes worden gereden.

Kortere wachtlijst is nodig
Bewoners worden geconfronteerd met lange wachtrijen als het gaat om het ophalen van grofvuil. Een kortere wachttijd maakt de kans kleiner dat hun grofvuil illegaal op de stoep belandt.

Drie weken wachten is ondoenlijk
Raadslid Ger Kruger: “Inwoners die niet in staat zijn zelf hun afval weg te brengen naar het Afvalbrengstation van
Avalex, zouden geen 3 weken moeten wachten op hun grofvuil afspraak. Het is belangrijk om bewoners te blijven stimuleren om zelf hun grofvuil weg te brengen naar het Afvalbrengstation van Avalex. Dat levert betere scheidingsresultaten op tegen lagere kosten”.

Als de raad met het voorstel van Beter voor Rijswijk instemt, kan vanaf 1 juli 2019 sneller het grof vuil worden opgehaald.