Begin van stoppen met roken is ‘t moeilijkste

“Van het geld dat ik bespaar op de niet gerookte sigaretten, ga ik sparen voor een oud VW-busje uit 1956”, vertelt René Satter. Hij is één van de Rijswijkers die reageerde toen wethouder Björn Lugthart deelnemers opriep mee te doen aan Stoptober.

“Wij hoorden van de GGD dat Rijswijkers best gezonder kunnen leven. Meer bewegen, bewuster eten en niet meer roken. Om meer te bewegen zijn we met Happy Fit gestart, en de landelijke Stopober-actie om te stoppen met roken, hebben we in Rijswijk opgepakt”, zegt Björn Lugthart. Via Facebook Stoptober Rijswijk hadden de deelnemers contact met elkaar.

Op de laatste dag van oktober kwamen er vier bijeen om met Björn te praten over hun maand niet roken. Miranda Rennings: “In het begin viel het wel mee, maar de laatste week had ik wel trek in een sigaret”. Ze vertelt ook hoe gemakkelijk ze elke keer zeven euro uitgaf voor een pakje sigaretten. “Voor een mooie glossy magazine vond ik dat te duur, maar nu ik ben gestopt, ga ik toch die glossy’s kopen”.

Ludo Hoppenbrouwer rookte 52 jaar. “Vooral ’s avonds, als het rustig was had ik het wel moeilijk. Ook had ik veel bijwerkingen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, transpireren, slecht slapen. Nu ik terugkijk een heel aparte ervaring”.

Vijftien sigaartjes per dag gingen er bij Idzard Fisher doorheen. Daarvoor rookte hij twee pakjes sigaretten per dag. “Lekker op het terras zitten, glaasje wijn en een sigaar erbij”. Door niet te roken kreeg ook alles meer smaak, vindt hij.

Alle vier merkten dat ze niet alleen afhankelijk waren van sigaretten, maar dat het ook in meer of mindere mate hun leven beheerste.

Als herinnering aan deze maand kregen ze een ‘oorkonde’ en een bos bloemen en beloofden volgend jaar oktober bij de volgende actie ambassadeur te worden en andere Rijswijkers te helpen met stoppen.