Banengroei in Rijswijk omhoog, uitkeringen 12% omlaag

Het afgelopen jaar is het aantal uitkeringen in Rijswijk gedaald met maar liefst 12%. Van 1.196 in november 2016 tot 1.052 nu. Een daling van 114. Het aantal webwinkels neemt toe. Ze zijn populair bij jonge starters die als zelfstandige een onderneming beginnen.

Grote groei werkgelegenheid
Groei van handel via internet zorgt voor werkgelegenheid. Het overgrote deel van de webwinkels is een eenmanszaak. Grotere online bedrijven bieden werkgelegenheid aan ICT’ers, inkopers, online marketeers, transport- en logistiekpersoneel en medewerkers klantenservice. Webwinkels besteden werk ook uit en dat leidt tot afgeleide werkgelegenheid.

Zelfs de kleinste webwinkels zorgen daarvoor als zij pakketdiensten inschakelen. De werkgelegenheid in webwinkels neemt landelijk gemiddeld met zo’n 16% per jaar toe in de periode 2012 tot 2016.

MBO of hoger
Twee van de drie vacatures bij webwinkels betreft een mbofunctie of hoger. Niet alle functies voor webwinkels en toeleverende bedrijven zijn op dit moment eenvoudig in te vullen. Relatief schaars op de regionale arbeidsmarkt zijn ICT’ers, onlinemarketeers, inkopers, callcentermedewerkers, vrachtwagenchauffeurs en orderpickers.