AZC kinderen leren bij Don Bosco Nederland kennen

Elke donderdagmiddag na schooltijd worden de kinderen van het AZC in Rijswijk opgehaald om bij Don Bosco aan het Julialaantje 26 te komen spelen en leren. Dit doet Don Bosco samen met de AZC basisschool De Bazaar. Zo leren ze Nederland, Nederlands en Nederlandse waarden en normen leren kennen.

Kinderen wonend op het AZC Rijswijk zijn kind én vluchteling. Vanuit de kleine woonruimtes hebben zij weinig gelegenheid om kinderen met een andere achtergrond te ontmoeten. De kinderen zijn vaak al statushouder en zullen dus voorlopig in Nederland blijven. Het is heel belangrijk dat zij Nederland, Nederlands en Nederlandse waarden en normen leren kennen. Één van de speerpunten van Don Bosco Rijswijk is dat alle kinderen, ongeacht afkomst of beperking, gelijk is. Binnen dit perspectief werden al kinderen met een beperking gemengd met de reguliere doelgroep, maar met de komst van het AZC zag Don Bosco ook hier een kans.

De begeleiding van Don Bosco zorgt voor een programma dat is gericht op samenspel, integratie en ontwikkeling. De kinderen uit de omgeving en van de Bazaar krijgen door spelen, bakken, theater maken, sporten, dansen, koken en knutselen veel van elkaar mee. De kinderen van Don Bosco leren meer over de achtergrond van vluchtelingen en de kinderen van de Bazaar meer over het leven in Nederland. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Rotary Club Rijswijk-West, het Oranje Fonds en Porticus.

Don Bosco hoopt dit project uit te breiden. Als je als volwassene je steentje bij wil dragen, achter de bar, tijdens de activiteiten of met de voorbereiding kan je contact opnemen via ikdoemee@donboscorijswijk.nl