Avalex krijgt veel te weinig voor oud papier en karton

Afvalverwerker Avalex krijgt voor het opgehaalde huishoudelijke oud papier en karton een bedrag dat veel lager is dan de marktconforme vergoeding die momenteel geldt. De huidige vergoeding is € 95 per ton, terwijl het bedrijf Peute Recycling een vergoeding van € 128 per ton kan geven. Dat zou Avalex een financieel voordeel opleveren van € 660.000 per jaar. Ook als de oud papierprijs fors zou dalen, dan blijft er door een garantiebedrag nog steeds een voordeel van € 300.000 per jaar.

De gemeenten die samenwerken binnen Avalex, waaronder Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk, missen door de te lage vergoeding die het afvalbedrijf nu krijgt aanzienlijke inkomsten, schrijft het recyclingbedrijf aan de deelnemende gemeenten en aan de leden van het algemeen bestuur van Avalex. Volgens Peute wordt oud papier en karton sinds 2009 door Avalex aangeboden bij Reparco in den Haag. Sinds dat jaar is de grondstof niet meer openbaar en transparant aanbesteed, zegt het recyclingbedrijf.

Peute raadt Avalex aan om op korte termijn een Europese aanbesteding te organiseren. “Dit zorgt voor een transparant proces, waarbij de marktpartij met de economisch meest voordelige aanbieding het huishoudelijk oud papier en karton van Avalex kan overnemen voor verwerking en vermarkting.”

Zie ook dit bericht