Autoverzekering en schade: feiten en cijfers

Nederlanders, dus ook inwoners uit Rijswijk, zijn niet altijd even eerlijk als het om autoschade gaat die zij bij een ander aanrichten. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allsecur. Slechts de helft van de respondenten laat een briefje met zijn of haar gegevens achter als er sprake is van (auto)schade.

Oudere bestuurders laten vaker hun gegevens achter
Is er sprake van deukschade? Dan zijn mensen vaak wel wat eerlijker. Ongeveer 78% maakt zich dan bekend. Opvallend is dat, volgens het onderzoek, ouderen bestuurders vaker hun gegevens achterlaten dan mensen tussen de 18-34 jaar. Maar liefst 59% van de 65-plussers maakt zich bekend bij lakschade tegenover 42% van de jongere doelgroep. Bij deukschade laat 82% van de 65-plussers een briefje achter. Wat ook opvallend is, is dat één op de drie Nederlandse bestuurders aangaf nog nooit schade te hebben gereden. Bij degenen die wel schade hebben gehad, ging het vooral om botsingen met een stilstaand object, zoals een boom of paaltje. Daarna volgde schade door inparkeren of het openen van de autodeur.

In Zuid-Holland wordt de meeste schade gereden
Zuid-Holland spant de kroon als het gaat om autoschade. Het gaat hier om maar liefst 13% meer schadegevallen dan gemiddeld. Dat is dan ook de reden dat inwoners uit deze provincie het meeste geld voor hun autopremie neerleggen. De premie wordt namelijk gebaseerd op meerdere risicofactoren. De postcode van de bestuurder is er daar één van. Een automobilist uit Zuid-Holland betaalt gemiddeld € 79,- voor zijn of haar autoverzekering. Groningers zijn een stuk goedkoper uit. Daar betalen ze gemiddeld € 53,- voor de autoverzekering.

WA, WA beperkt casco of een allrisk verzekering
Elke autobezitter moet verplicht een autoverzekering afsluiten. De auto moet minimaal WA verzekerd zijn. Dat houdt in dat de verzekeraar alleen schade vergoedt die de automobilist aanricht bij anderen. De allrisk autoverzekering biedt daarentegen ook dekking voor schade aan de eigen auto. Hiermee is de all risk autoverzekering de meest uitgebreide verzekering, maar gelijk ook de duurste. Er is ook een middenweg, namelijk de WA-beperktcasco autoverzekering. Deze verzekering vergoedt niet alleen de schade die de bestuurder heeft toegebracht aan andere voertuigen, maar in sommige gevallen ook de schade aan de eigen auto. Denk hierbij aan schade door brand en diefstal. In tegenstelling tot een allriskverzekering, vergoedt de WA beperkt casco autoverzekering geen schade wanneer de verzekeraar zelf schuldig is aan het ongeluk.

Autoverzekering voor een tweedehands auto
Eigenaren van een tweedehands auto moeten, naast het kenteken overschrijven, uiteraard ook een autoverzekering afsluiten. Ook bij een tweedehands auto, zijn drie bovenstaande dekkingsvormen mogelijk. Toch is het verstandig om de auto alleen WA te verzekeren. Dit geldt voor alle tweedehands auto’s die ouder zijn dan 10 jaar. De vergoeding die de eigenaar in het geval van een schade ontvangt, weegt eigenlijk niet op tegen de premie die zij betalen voor een uitgebreidere dekking.