Armoede bestrijden begint op Rijswijkse scholen

Naarmate jongeren ouder worden, komen ze vaker geld tekort en wordt de kans groter dat ze in financiële problemen komen. Dat geldt ook voor Rijswijkse jongeren. Hier moet wat aan gedaan worden, tenminste als het aan het ‘netwerk financiële redzaamheid’ ligt.

Sinds vorig jaar is dit netwerk actief met als doel op er voor te zorgen dat de Rijswijkers die in armoede leven financieel gezonder worden. Ruim dertig maatschappelijke organisaties hebben zich reeds aangesloten om dit initiatief te ondersteunen.

Gezinnen kunnen niet rondkomen
Rochelle Heerema vertelt aan de redactie van Rijswijk.tv: ‘De gemeente doet het financieel goed, maar er is individueel nog relatief veel armoede in Rijswijk. We praten dan niet alleen over gezinnen die niet rond kunnen komen, maar ook over jongeren. Daarnaast ligt het percentage niet-werkende jongeren in Rijswijk hoger dan het landelijk gemiddelde.

Jongeren zijn bereid te luisteren
Het netwerk is een aantal projecten gestart. Eentje ervan was afgelopen donderdag op het Stanislascollege. Met acht organisaties werd een carrousel van workshops georganiseerd over geld verdienen en geld uitgeven. Zes organisaties waaronder de Rabobank gaven een workshop. De Zorgverzekeringslijn gaf informatie over hoe je jezelf het beste kunt verzekeren. Ook was er een theatervoorstelling over jongeren en financiën met veel interactie. Jongeren bleken bereid om te luisteren naar de tips. In oktober gaan we naar het Rijswijks Lyceum. Hier gaan we een tweedaagse carrousel van maken voor 400 leerlingen.”, aldus Heerema.

Er bij willen horen
Jongeren krijgen op verschillende manieren last van een tekort aan geld. Voorbeelden die genoemd werden is het ontbreken van een bijbaantje of de prestatiedrang om bij een avondje uit een rondje te moeten geven om er bij te horen. In de zaal werd terecht opgemerkt dat je ook zonder het uitgeven van geld lekker kunt chillen met elkaar.

Een nieuw vak op school
Het netwerk financiele redzaamheid hoopt dat de scholen in Rijswijk op termijn ‘financiele redzaamheid’ als vak op school gaan geven. Ze vinden dat het een vanzelfsprekendheid moet zijn dat je leert om met geld om te gaan.

Financiele Redzaamheid Financiele Redzaamheid Financiele Redzaamheid Financiele Redzaamheid Financiele Redzaamheid Financiele Redzaamheid Financiele Redzaamheid
<
>
Foto: Netwerk Financiële Redzaamheid