Actievoerders verzamelden zich voor Apenhel

Vrijdag 14 september verzamelden ruim 150 actievoerders zich voor de Apenhel nadat een video op Youtube liet zien hoe de medewerkers om gaan met de apen  in het onderzoekscentrum.

Undercoverbeelden
In de afgelopen week werden door Animal Defenders International beelden vrijgegeven van het apencentrum in Rijswijk waarin getoond werd hoe er omgegaan wordt met de apen in het Biomedical Primate Research Center aan de Lange Kleiweg in Rijswijk.

Gruwelijke experimenten
Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights trok al vaker aan de bel. In mei van dit jaar benoemde ze de werkwijze in het apencentrum als ‘gruwelijke experimenten’. Ook vertelde ze aan RTL Nieuws dat resusapen en penseelapen blind en verlamd gemaakt worden voor onderzoek naar multiple sclerose. Na onderzoek worden ze volgens de organisatie dood gemaakt.

Apen zijn goedkoper
Onderzocht en bewezen is dat 85% van de medicijnen die in Rijswijk getest worden niet werken op de mens. Marc Weterings zet zich al heel lang in voor de apen. Hij vertelt aan Rijswijk.tv: ‘Ik ben van mening dat je met deze oude methode de medische wetenschap stagneert. Ze pakken nu een doorgefokt aapje omdat dit goedkoper is. Daarnaast is de opbrengst nihil. Ze kunnen beter investeren in alternatieven zoals Celweefselkweek, DNA en computermodellen. Hier zijn betere resultaten uit te behalen. Hopelijk kan het centrum zo snel mogelijk dicht en komt dit dieronwaardige gedrag tot een eind. Ik zal blijven knokken tot de laatste aap vrij is.’