Absoluut veilig zwemmen bij de Put

Afgelopen week kwamen er via andere media berichten naar buiten dat er blauwalg zou zitten in het water van zwembad de Put. Rijswijk.tv sprak hier over met Rebecca Haasdijk, woordvoerder van de Put. Want, wat is er nou van waar?

Geen gevaar voor zwemmers
“Het doet ons Pijn dat er mensen schrijven dat er blauwalg is, zonder dat ze weten waar ze over praten. We zijn vorige week juist afgeschaald van code oranje naar code geel. Bij een afschaling komt wel altijd een melding maar dat moet wel in de juiste context geplaatst worden. Er is namelijk geen enkel zwemwater dat niet op code geel zit. Het komt er op neer dat we zijn afgeschaald van negatief zwemadvies naar een waarschuwing.”, aldus Rebecca.

Veiligheid boven alles
Nederland kent vier codes voor algen. “Rood is de slechtste en is een verbod. Dit hebben wij dit seizoen nog niet gehad. Waar het op neerkomt is dat de grenswaarde aan de veilige kant is. Het is Nederlands om altijd aan de veilige kant te gaan zitten en dat is ook goed. Gezonde mensen hebben hier geen last van. Ik nodig daarom iedereen uit om naar de put te komen en lekker te zwemmen. Ik heb zelf gister ook nog gezwommen. Het is een heerlijke temperatuur en zonde om daar niet even van te komen genieten.”, aldus de woordvoerder.

Zwembad de Put
Zwembad de Put is sinds 1923 een natuurbad. Je zwemt in het meer van te werve dat bij het landgoed hoort. Dat hoort bij Landgoed te werve. Ieder jaar van mei tot september zijn ze open voor de Rijswijkers om te zwemmen en met deze topzomer is het hartstikke leuk. Veel mensen uit Rijswijk en omliggende wijken van Den Haag komen dagelijks zwemmen bij de Put.

Vrijwilligers werken met ziel en zaligheid
Iedereen die bij zwembad de Put binnen komt ziet dat er goed voor het zwembad gezorgd wordt om het netjes te houden. Ook wordt er middels pompen gezorgd dat het water voldoende zuurstof en circulatie heeft. Rebecca vervolgt: “De Put wordt gerund door een klein groepje vrijwilligers die er voor zorgen dat het bad ieder jaar weer open kan. De betrokkenheid is groot. Wij werken met ziel en zaligheid aan het zwembad. We schilderen veel en vorig jaar hebben we nog een mooie kassa gebouwd. Verder komt er gewoon veel kijken bij het onderhoud.”

Tarieven en openingstijden
In de zomermaanden kun je voor €3,50 een hele dag lekker zwemmen en vertoeven en zeker met deze warme zomer is dat een prima besteding van je dag. Het zwembad is tot 26 augustus iedere dag open van 11:00 tot 17:00. Daarna veranderen de openingstijden die op de website van het zwembad te vinden zijn.