Aantal bomen daalt in Rijswijk

Rijswijk heeft de ambitie om naar één boom per inwoner te groeien, maar GroenLinks constateert dat in de afgelopen zeven jaar het aantal bomen per inwoner is gedaald van 0,7 naar 0,61. Daarover stelt ze vandaag vragen aan het gemeentebestuur.

In 2009 liet de gemeente Rijswijk een bomeninventarisatie uitvoeren. Toen stonden er ongeveer 32.500 bomen in het openbaar gebied. Dat daalde inmiddels naar 30.300 bomen. Ondertussen groeide het aantal inwoners in Rijswijk.

Omdat er in RijswijkBuiten zo veel nieuwe huizen worden gebouwd, is Rijswijk op dit moment de snelst groeiende gemeente van Nederland. Zonder de aanplant van extra bomen zal het aantal bomen per inwoner vanzelf verder dalen.

Bomen en groen maken Rijswijk aangenamer voor mens en dier, geven verkoeling en dragen bij aan het oplossen van de wateropgave en klimaatproblemen van de stad. GroenLinks wil daarom niet alleen dat er meer bomen in het openbaar gebied komen, maar ook dat er voldoende aandacht is voor kwaliteit en diversiteit van de bomen.