800 bezoekers voor nieuwe AZC Rijswijk

De Open Dag van het nieuwe AZC aan de Rijswijkse Lange Kleiweg trok vandaag heel veel belangstellenden. Maar liefst rond de 800 kwamen kijken. De meest gehoorde reacties waren ‘netjes’ maar ‘sober’. ‘Wat zijn die slaapkamertjes klein en de leefruimte waar ook moet worden gekookt’.

De medewerkers van het AZC liepen van 12 tot 4 uur continu met groepen bezoekers rond. Daarnaast stond het iedereen vrij zelf nog eens rond te kijken. Van de kamer van de GGD tot de lesruimtes.

Tijdens de rondleiding werd duidelijk dat de nadruk in het AZC ligt op snel de Nederlandse taal leren spreken. Kinderen tot 12 jaar doen dat in een aparte klas op basisschool De Bazaar. De ouderen krijgen twee maal in de week anderhalf uur les. Daarnaast zijn er nog leerprogramma’s die ze zelf kunnen doen. De statushouders wachten hier op een permanente woning, dus zal er een groot verloop zijn de van bewoners.

Per unit zijn er drie slaapkamertjes met acht bedden en een leefruimte waarin ook wordt gekookt. Erg mooi is de school voor de ongeveer 50 kinderen die worden verwacht.