Rijswijkse hockeysters naar Tanzania

De meiden van B2 van de Rijswijkse Hockeyclub zijn door de KNVB geselecteerd om deel te nemen aan een ontwikkelingsproject voor sportende jongeren. Op vrijdag 29 mei gaat het hele team naar Da-es-Salaam om daar met leeftijdsgenoten te hockeyen. Met dit project wordt meisjes in Tanzania een kans gegeven te hockeyen. Tot nu toe is dat niet het geval. Door presentaties, traingen en hockeyclinics moet hockey in Tanzania op de kaart worden gezet.
Het team is als eerste en enige hockeyteam door Clublinking van de KNVB geselecteerd om deel te nemen aan een maatschappelijk project in een ontwikkelingsland. Clublinking betrekt sportende jongeren uit Nederland bij internationale samenwerkingen met sporters uit ontwikkelingslanden. Omdat het voor veel meisjes in Tanzania niet altijd gebruikelijk is om te sporten, hebben de meiden via Clublinking het project Jambo Hockey Tanzania opgezet.

Sabine Wupkens, speelster van meisjes B2, zegt hierover: ‘Sporten is heel belangrijk en kan zelfs je schoolresultaten verbeteren, maar helaas mogen in Tanzania niet alle meisjes sporten. Jongens en meisjes hebben er geen gelijke rechten. Met ons project denk ik dat wij hier invloed op kunnen uitoefenen.’

Het project heeft als doel om de komende drie jaar 300 meisjes in Tanzania de kans te geven te hockeyen. Dit willen ze bewerkstelligen door samen met de Tanzanianen een hockeyprogramma op maat te ontwikkelen. Hierin zullen zij worden bijgestaan door Italiaans ex-international Valentina Quaranta, die woont in Tanzania en de sport in het land al langer op de kaart probeert te zetten. De Rijswijkse meiden luiden met hun bezoek de eerste fase van het project in. Zij zullen onder meer hockeyclinics op scholen verzorgen, presentaties houden en een toernooi organiseren. Ook nemen zij hockeymaterialen mee zoals hockeysticks, scheenbeschermers en keepersspullen.

Door hun verre reis worden de meiden gestimuleerd tot wereldburgerschap. Lotte Werter, projectleider en trainer van het team, legt dit uit.

‘Via sport kun je connecties met elkaar leggen en daarmee creëer je mondiaal burgerschap. Tijdens de reis zullen de meiden een dagelijkse videoblog bijhouden en bij terugkomst proberen hun omgeving verder te inspireren met hun verhalen. Ook zal het programma blijven doorlopen en zullen wij online ondersteuning blijven bieden. De meiden in Tanzania zullen op hun beurt ons weer op de hoogte houden van de ontwikkelingen.’

De Rijswijkse meiden hebben de afgelopen weken hard gewerkt om voldoende geld op te halen en spullen in te zamelen. Ze verkopen ieder weekend hapjes op de club, zoeken sponsoren, houden collectes, en hebben spullen verkocht op de vrijmarkt tijdens Koningsdag. Inmiddels zijn er genoeg sponsors om de reis door te laten gaan en met voldoende hockeyspullen naar Tanzania te vertrekken.

De meiden kijken enorm uit naar hun reis, vertelt Sabine. ‘Het is best spannend, want we weten niet goed wat voor cultuur we kunnen verwachten. Ook het hockeyen op zand en de taal zullen een hele uitdaging worden. Maar hier komen we wel uit. We hebben er echt heel veel zin in.’