Station Rijswijk(3): lokaal of metropolitan kruispunt

De rol van de Metropool Regio Den Haag Rotterdam is het verbeteren van de aansluitingen van de economische toplocaties langs de kennisas op het spoor. Wij Rijswijkers vinden het businesspark Plaspoelpolder één van die toplocaties. De regio vindt station Rijswijk een lokaal knooppunt, waar niet alle treinen stoppen. Wij willen station Rijswijk als metropolitaan knooppunt. Zo niet, dat heeft dat grote gevolgen voor de Plaspoelpolder. En daarmee voor de medewerkers van de Octrooiraad en Shell die van of naar Schiphol willen.
Wat ons betreft is het positioneren van station Rijswijk als lokaal knooppunt in 2025 (zie pagina 56 in de Uitvoeringsagenda Bereikbaarheid van de MRDR) iets wat afbreuk doet aan de samenhang. Een lokaal knooppunt heeft directe regionale verbindingen met gebieden binnen de MRDH.

Een metropolitaan knooppunt heeft daarnaast ook een belangrijke functie in directe interregionale verbindingen (van en naar gebieden buiten de MRDH).

Om de regio bereikbaar te houden zullen we onze krachten moeten bundelen met andere speler in de MRDH. Station Rijswijk moet aansluiten op bijvoorbeeld Schiphol, willen we de Plaspoelpolder behouden als metropolitaan economisch centrum.