Duobakken, iets voor Rijswijk ?

Na de zomer begint in Leeuwendaal het omgekeerd inzamelen. Verpakkingen van plastic, metaal en drinkpakken gaan dan niet meer bij het restafval, maar worden apart ingezameld en opnieuw gebruikt als grondstof. Dat scheelt zo’n 85% aan afval wat we verbranden. Dat betekent wel een extra afvalbak. In Doorn hebben ze daarvoor een oplossing met een duobak. Misschien ook iets voor dichtbebouwde wijken met weinig ruimte in Rijswijk. De huizen van de Notengaard in Doorn zijn dusdanig gebouwd dat je nergens een kliko kwijt kunt – laat staan vier kliko’s. De bewoners legden dit probleem voor aan de gemeente. Het resultaat is dat zij hun kliko’s hebben ingeleverd en er een ondergrondse afvalcontainer is geplaatst.
Maar dan wel eentje waar verpakkingen van plastic, metaal en drinkpakken (PMD) gescheiden worden van het restafval. Wat dit extra bijzonder maakt, is dat dit de eerste duo-container voor restafval én PMD in Nederland is. Het idee voor deze duo-container is afkomstig van gemeentelijk toezichthouder Rijk Imminkhuizen en is door het bedrijf Kliko uit Veenendaal ontwikkeld.

Als de ervaringen met de duo-container positief zijn, kan dit model wellicht ook op andere plekken in de gemeente worden ingezet om het scheiden van afval te vergemakkelijken.